2012. március 14., szerda

A bodrogkeresztúri csata - kisfaludi részletekkel

Karsa Ferenc (1827-1915) honvédőrnagy "A körültem és velem 1848. és 1849. években történt események" című visszaemlékezése "Szabadságharcos napló" címmel jelent meg 1993-ban a Zrínyi Kiadó gondozásában. Ebben több oldalt szentelt az 1849. január 22-én lezajlott bodrogkeresztúri csatának. A leírásban többször említi Bodrogkisfaludot is. Íme egy részlet:
»Ekkor Schultz hozzánk ugrat, s mindkét századunkat, a Bodrog jegén Kisfaludnak indítja, hogy a 43-ik zászlóaljat segítsük meg, s az ellenséget Kisfaludról verjük ki. „Ne féljetek” – kiáltja hozzánk –, a német meghal, Schlick elszalad.” A sűrűn csapkodó ágyúgolyók és űrgolyók közt, rohamlépésben törtünk a lábunk alatt ropogó jégen, Kisfalud keleti oldalának, a segédtisztet csak fürge lova mentette meg, hogy az ágyúgolyó ütötte lékbe be nem merült. Az átláthatatlan sűrű köd, félszázadokra osztott rohanó csapatoknak egyen közű és egyenlő magasságban vezetését igen megnehezítette, és csak nagy zajjal és lármával tudtuk a sorokat egyenesen vezetni, pedig támadásunknak, meglepetésnek kellett volna lennie. Éppen a Bodrog medréből kezdénk a lecsúszott jegén felkapaszkodni, midőn szembe rohan felénk a 43. z.alj kétségbeesetten szaladó fegyvertelen legénysége, azt kiabálva, hogy mindennek vége: mind egy lábig megölték őket a németek, őrnagyuk fogva, s feltartóztathatatlanul futottak egyenesen haza Szabolcsba. Ugyanekkor hozta egy huszár a parancsot, hogy vissza Keresztúrba.«

2012 márciusában a MR1 Kossuth Rádió Rádiószínház című műsorában folytatásokban közli a visszaemlékezést "A velem és körültem történt események" címmel. 14-én hangzott el "A bodrogkeresztúri csata, 1849. január 22." című epizód.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése